• IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία με το σύστημα Da Vinci αποτελεί στην ουσία ένα εργαλείο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με επιπρόσθετο πλεονέκτημα, τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης της κοιλιάς από την κάμερα του ρομπότ.

kila_egios

boxvkb

robotiki-box

zontanes_parousiaseis

robotiki-box

boxvkb

boxvkb

boxvkb

boxkolprop

menegaki_box

sex

diavitis_kiisis

laparoskopisi

odigies_diatrofis

akrateia_mod

boxkolpikiproptosi

ginaikologos 
ginaikologos 
RSS 2.0

Ινομυώματα

inomiomata

Αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας που φέρουν υπερπλαστικά και ινώδη μυϊκά στοιχεία και συνήθως περιβάλλονται από μία ψευδοκάψα. Τα αίτια που τα προκαλούν δεν είναι επακριβώς γνωστά αλλά πιστεύουμε ότι γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο. Η δραματική αύξησης της συχνότητας στις μέρες μας και η εμφάνιση συχνά και σε νεώτερες γυναίκες απ’ ότι στο παρελθόν, ίσως στοιχειοθετεί το ρόλο περιβαλλοντικών ή διατροφικών παραγόντων στη δημιουργία τους.

Στατιστικά η εμφάνιση ινομυωμάτων αγγίζει το 40% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τοπογραφικά τα ινομυώματα μπορούν να δημιουργηθούν είτε:

α/ κάτω ή έξω από το εξωτερικό περίβλημα της μήτρας (ορογόνος) και καλούνται υπορογόνια ή ενίοτε μισχωτά

β/ εντός της μυϊκής στιβάδας του οργάνου και λέγονται τοιχωματικά

ή

γ/ εντός (εν μέρει η ολικά) της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο) και ονομάζονται υποβλεννογόνια.

Συχνότατα βέβαια η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει περισσότερα του ενός η συνδυασμούς παθολογιών (μικτά ινομυώματα)

Συλλογικά τα ινομυώματα ευθύνονται για πληθώρα κλινικών προβλημάτων ,όπως:

1.Αιμορραγίες.

  • Τα μεν υποβλεννογόνια που εντοπίζονται εντός της κοιλότητας ακόμα και σε μικρό μέγεθος 1-2cm προκαλούν μηνομητρορραγίες, διότι διατιτραίνουν τα αγγεία του ενδομητρίου (του χιτώνα δηλαδή που αποπίπτει φυσιολογικά κατά την έμμηνο ρύση) πολλές φορές ιδιαίτερα έντονες. Τα δε τοιχωματικά όταν πάρουν ικανό μέγεθος ή σε περίπτωση πολλαπλών εστιών διαταράσσουν την συσπαστική ικανότητα της μήτρας και έχουν ως συνέπειες άλλοτε άλλου βαθμό αιμορραγίες. Συνολικά δηλαδή πρέπει να τονίσουμε ότι για το βαθμό της αιμορραγίας δεν παίζει ρόλο το μέγεθος ενός μονήρους ινομυώματος αλλά σαφώς σημαντικότερη είναι η θέση και ο αριθμός αυτών, καθώς και ο προσδιορισμός της βλάβης που δημιουργούν είναι κατά κανόνα μηχανικός.

2.Υπογονιμότητα

Η δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης σε νεαρές γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα έχει σχέση με τη θέση εντόπισης αυτών σε συνάρτηση με τα νευραλγικά σημεία της μήτρας που επηρεάζουν την εμφύτευση αλλά και την ανάπτυξη εν συνεχεία του εμβρύου. Έτσι εντοπίζονται μηχανισμοί που παρακωλύουν την φυσιολογική διαδικασία γονιμότητας όπως:

  • Ενδομήτρια ινομυώματα που πληρούν τον εσωτερικό χώρο της μήτρας επηρεάζουν κατευθείαν την εμφύτευση εμποδίζοντας ή μειώνοντας χωροταξικά τον εσωτερικό γόνιμο χιτώνα του οργάνου. Συνήθως όταν είναι μεγαλύτερο από 1-1,5cm ενεργοποιούν τον αντίστοιχο μηχανισμό.
  • Εξωτερικά υπορογόνια ή πυθμενικά ινομυώματα που βρίσκονται πλησίον του αυλού των σαλπίγγων και έτσι εμποδίζουν τη σύλληψη επεμβαίνοντας στην ανατομική αρτιότητα του αυλού ή του ισθμού των σαλπίγγων.
  • Τοιχωματικά ινομυώματα των οποίων το μέγεθος ≥3cm ή αριθμός ≥2, διαστρεβλώνουν την αρχιτεκτονική ή την αιμάτωση του ενδομητρίου παρεμποδίζοντας την συσπαστική ή εμφυτευτική δυνατότητα της μήτρας ή παράγοντας άμεσα ενδογενείς αντιεμφυτευτικούς παράγοντες .

Εξάλλου είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης με παρουσία ινομυωμάτων, αυξάνεται στατιστικά αφενός η πιθανότητα εκφύλισης αυτών λόγω της υπεροιστρογοναιμίας (και συνεπώς ισχυρού πόνου στην κύηση) και αφετέρου η πιθανότητα αποβολής α’ τριμήνου λόγω πίεσης του ενδομητρίου, πρόωρου τοκετού και καισαρικής τομής. Θεωρείται έτσι βιβλιογραφικά ως εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου (high risk pregnancy)

Η θεραπεία ινομυωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι κατ’εξοχήν χειρουργική. Η «εκπυρήνιση» ινομυωμάτων και η συρραφή των τοιχωμάτων της μήτρας αποτελεί τεχνική που επιτελείται με εξαιρετική ασφάλεια και εργονομία με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους και πρόσφατα με την ρομποτική χειρουργική. Τα μεγαλύτερα ινομυώματα που αφαιρούνται ενδοσκοπικά είναι συνήθως μέχρι 8cm.Η ομάδα μας συλλέγοντας χειρουργικές εμπειρίες με το χρόνο αφαιρεί ενίοτε και αρκετά μεγαλύτερες παθολογίες. Το όριο μεγέθους και αριθμού σαφώς εξατομικεύεται και προϋποθέτει προεγχειρητική αναλυτική χαρτογράφηση της παθολογίας (με υπέρηχο ή και μαγνητική τομογραφία)

Τα ινομυώματα που βρίσκονται εντός της κοιλότητας αφαιρούνται δια της κολπικής οδού (υστεροσκοπικά), άνευ τομών και νοσηλείας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μικρές αγκύλες ή ακίδες όπου με χρήση ρεύματος-είτε μονοπολικού (ριζεκτροσκόπιο)- ή διπολικού (versa point), εξαιρούνται κολπικά ινομυώματα μέχρι και 3 cm.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενδοσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο, δεν υπολείπεται σε ασφάλεια και πιθανότητα ρήξης της μήτρα σε επικείμενη εγκυμοσύνη, όπως δηλώνουν μεγάλες αναδρομικές τυχαιοποιημένες μελέτες σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού. Τεχνικά η αφαίρεση ινομυωμάτων από το εσωτερικό της κοιλιάς κατόπιν της εκπυρήνισης τους από τη μήτρα, γίνεται με τη χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται morcilator (τεμαχιοποιητής) που χρησιμοποιείται και στην λαπαροσκοπική υστερεκτομία.

video_icon_full

Βίντεο Αποσπάσματα

lvri_banner_myrillas

Ρομποτική χειρουργική

ρομποτική γυναικολογία

τρισδιάστατη απεικόνιση

Αρχική | Γυναικολογία | Μαιευτική | Εξωσωματική Γονιμοποίηση | Dr. Κ. Μυρίλλας | Επικοινωνία | Χάρτης Ιατρείου | Sitemap

Επιμέλεια κειμένων - Φωτογραφιών Κωνσταντίνος Μυρίλλας Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
BA HELLAS WEB DESIGN